www/blog/content/inlägg/framme-snart.md

4.4 KiB

title subTitle date draft
Alternativa tangentbordslayouter - Del 4 Är vi framme snart? 2025-02-17T11:53:32+01:00 false

Igår firade mitt försök att lära mig en ny tangentbordslayout 4 månader. Och med tanke på att jag inte gett upp men inte heller är nöjd än, så tänker jag att det är dags att utvärdera och svara på frågorna jag ställde i första inlägget. Helt orelaterat flyttade jag på L och J igår också, med motiveringen att dubbel-l är för vanskligt att skriva med vänster pekfinger, och ja- är ett vanligt bigram som vinner på att rullas innåt. Har en hel del skrivhastighet att ta igen nu.

Hur övar man? Hur länge?

Jag bytte till min nya tangentbordslayout för allt som inte är skrivtolkning redan några veckor in i projektet. För programmering och dylikt så fick jag se över placeringen av specialtecken och har hittat en lösning som känns okej men inte riktigt jättebra nu.

Utöver den vardagsträningen så har jag klämt in monkeytype-träning lite här och där. Nu är ju den sidan så fiffig att jag kan få statistik svart på vitt. Jag har sen starten:

  • Skrivtränat 8,5 timmar, plus ungefär 10 timmar i Type-Fu
  • Startat 1344 tester och avslutat 48% av dessa
  • Snittat 60 wpm mina 10 senaste tester
  • Skrivit 103 wpm som snabbast, i ett 25-ordstest, vilket knappast räknas.
  • Vunnit +6.28 wpm per timme jag övar

Klickar jag dock i statistik för den senaste månaden så ökar min hastighet snarare 3.4wpm per timme.

Såhär enkelt är det: Man övar genom att skriva. Massor! Jag behöver göra det mer, för 60 wpm duger inte till mycket.

När är det okej att byta till en annan tangentbordslayout i skrivtolkningen?

Jag har skrivtolkat lite litegrann med den här layouten, men alltid med ett "vanligt" tangentbord redo i knät om det blir för svårt att hänga med. Och bara sånt jag är helt bekväm med att klara tack vare förkortningar. Det är ganska stor skillnad på att skriva och läsa samtidigt och att lyssna på något och skriva det. Jag tycker jag skriver snabbare i tolksituationen, och inte bara på grund av adrenalinet och "flow"-aspekten. Men jag har också fått öva in jättemycket standardförkortningar, och utökat listan massor. Särskilt jakten på flerordsfraser har varit lyckad.

Jag tänker att jag fortsätter precis såhär, och byter till QVIKK när jag snittar 100 wpm, som min ursprungsplan varit.

När är det okej att bryta ihop och att ge upp projektet?

Det har liksom aldrig slagit mig att göra det. Men mycket för att jag gillar tangentbordet jag köpte en bit in i projektet så mycket. {{

}} (mobilsurfare tryck på plusset ovanför bilden om inte bildtexten visas)

Det finns en lite för stor del av mig som drivs av tävlingsinstinkt och stolthet, och den tänker inte ge upp förrän jag är orimligt bra på det här. Sen tycker jag att min layout är väldigt smart (en annan stolthet). Jag (hjärnan) ska bara övertyga ryggmärgen om hur bra det är bara.

Det finns situationer där det blir jättestörigt att använda muspekare och tangentbordet i kombination, där programmens kortkommandon vill att högerhanden ska göra två saker samtidig. Och typ det faktum världens vanligaste ctrl+c ctrl+v verkligen kräver båda händerna.

Finns det andra ergonomiska åtgärder jag borde kika på istället? Eller som jag ska passa på att ta tag i?

Frågan var också om jag kommer kunna fortsätta skrivtolka utan att ha jätteont. Jag har mindre ont men det beror på flera saker. Bland annat sågade jag ner mitt skrivbord 3,5 cm. Sen har jag tänkt massor på hur jag sitter. Och på temperaturen i mitt kontor som spelar jättestor roll. Jag använder såna emo/torghandlar-vantar oftare än vad jag borde erkänna.

För qwerty-sättningen, den är värre än nånsin :-)

Nästa steg

Jag har egentligen inga mål nu. Bara fortsätta skriva och förhoppningsvis bara ramlar skrivhastigheten i knät på mig.

Det är märkligt det där... "ju mer jag tränar desto mer tur har jag vid tävlingarna".

Jag uppdaterar i ärendet när jag snittar 95 wpm. När det närmar sig, så att säga.