diff --git a/blog/content/inlägg/autohotkey.md b/blog/content/inlägg/autohotkey.md
index ba95dc6..a84ca44 100644
--- a/blog/content/inlägg/autohotkey.md
+++ b/blog/content/inlägg/autohotkey.md
@@ -6,7 +6,7 @@ draft: false

-Jag har under åren testat lite olika program för att kunna skriva med förkortningar överallt. Jag tröttnade ganska snabbt på gränsnittet för att skapa och hantera listor i [PhraseExpress](https://www.phraseexpress.com/). Och även om textfilsformatet i [Espanso](https://espanso.org) till en början kändes jättesmidigt, så känns det som att programmets default-funktionalitet står ivägen när jag försöker texta något.
+Jag har under åren testat lite olika program för att kunna skriva med förkortningar överallt. Sökandet är färdigt!Jag tröttnade ganska snabbt på gränsnittet för att skapa och hantera listor i [PhraseExpress](https://www.phraseexpress.com/), det är dessutom segt att skriva med. Och även om textfilsformatet i [Espanso](https://espanso.org) till en början kändes jättesmidigt, och hastigheten är betydligt bättre så känns det som att programmets default-funktionalitet står ivägen när jag försöker texta något.
Det jag vill ha av ett sånt här verktyg är dessa funktioner:
- Enkelt textformat för att skapa och hantera förkortningar och listor
@@ -18,7 +18,7 @@ Det jag vill ha av ett sånt här verktyg är dessa funktioner:
- Verktyget ska göra textutbytet snabbt
- Samtliga av dessa lösningar infogar simulerade knapptryckningar för att först ta bort ordet med backspace och skriver sen ut hela det nya ordet.
-Enligt lite övertalning kollade jag upp [AutoHotkey](https://www.autohotkey.com/) (AHK), ett program jag är väl bekant med sen innan, för att det går att använda för att automatisera typ vad som helst. {{}}När det gäller import/export av förkortnings-listor i PhraseExpress så finns ingen funktion i själva programmet.
Istället tipsar forumen om att använda ett AutoHotkey-skript för att automtaisera det...{{}} Jag vet t.ex. att folk gjorde fusk till datorspel med hjälp av AHK när jag var tonåring, för att göra omänskligt snabba och/eller noggranna manövrar med en knapptryckning.
+Efter lite övertalning kollade jag upp [AutoHotkey](https://www.autohotkey.com/) (AHK), ett program jag är väl bekant med sen innan, för att det går att använda för att automatisera typ vad som helst. {{}}När det gäller import/export av förkortnings-listor i PhraseExpress så finns ingen funktion i själva programmet.
Istället tipsar forumen om att använda ett AutoHotkey-skript för att automtaisera det...{{}} Jag vet t.ex. att folk gjorde fusk till datorspel med hjälp av AHK när jag var tonåring, för att göra omänskligt snabba och/eller noggranna manövrar med en knapptryckning.
Jag hade dock missat hur otroligt lätt det är att konfigurera för att skriva med förkortningar på ett sätt jag gillar.
I grunden bygger förkortningsfunktionen på någon som heter "hotstrings". Den kan fånga ett inmatat textmönster och sen utföra en manöver som respons. Hotstrings går att trigga med olika kommandon eller som respons på specifika tangentnedslag. Det ställer jag in med kommandot `#HotString EndChars` nedan.
diff --git a/blog/content/inlägg/framme-snart.md b/blog/content/inlägg/framme-snart.md
index d560641..8d0310a 100644
--- a/blog/content/inlägg/framme-snart.md
+++ b/blog/content/inlägg/framme-snart.md
@@ -5,7 +5,7 @@ date: 2025-02-17T11:53:32+01:00
draft: false
---
-Igår firade mitt försök att lära mig en ny tangentbordslayout 4 månader. Och med tanke på att jag inte gett upp men inte heller är nöjd än, så tänker jag att det är dags att utvärdera och svara på frågorna jag ställde i första inlägget. Helt orelaterat flyttade jag på L och J igår också, med motiveringen att dubbel-l är för vanskligt att skriva med vänster pekfinger, och ja- är ett vanligt bigram som vinner på att rullas innåt. Har en hel del skrivhastighet att ta igen nu.
+Igår firade mitt försök att lära mig en ny tangentbordslayout 4 månader. Och med tanke på att jag inte gett upp men inte heller är nöjd än, så tänker jag att det är dags att utvärdera och svara på frågorna jag ställde i första inlägget. Helt orelaterat flyttade jag på L och J igår också, med motiveringen att dubbel-l är för vanskligt att skriva med vänster pekfinger, och ja- är ett vanligt bigram som vinner på att rullas innåt. Har en hel del skrivhastighet att ta igen nu.
### Hur övar man? Hur länge?
Jag bytte till min nya tangentbordslayout för allt som inte är skrivtolkning redan några veckor in i projektet. För programmering och dylikt så fick jag se över placeringen av specialtecken och har hittat en lösning som känns okej men inte riktigt jättebra nu.
diff --git a/blog/content/kelly.md b/blog/content/kelly.md
index 01ca711..39efdf1 100644
--- a/blog/content/kelly.md
+++ b/blog/content/kelly.md
@@ -1,5 +1,15 @@
-# Kelly
-### Introduktion till ett orimligt förkortningsprojekt
+---
+title: 'Kelly'
+subTitle: 'ett orimligt förkortningsprojekt'
+date: 2024-12-22T11:16:17+01:00
+draft: false
+---
+
+Kelly är ett projekt som går ut på att skapa en stor gemensam standardlista till gagn för skrivtolkar och undertextare.
+Förkortningslistan kommer att vara sökbar och ska kunna anpassas efter användarens behov.
+
+Nedan följer en ganska `-verbose` introduktion till projektet.
+
## Vilka ord är vanligast?
Som språkintresserad eller allmänt nyfiken ställer man sig kanske frågan:
@@ -101,11 +111,11 @@ Genom att vi med förkortningar kommit på ett sätt att i praktiken slippa skri
## Vad är Kelly?
-Kelly är en av Språkbankens korpusar. Den innehåller drygt 8000 ord och är baserad på text från internet och känns därför lite mer... som folk skriver Jag roar mig med att när andan faller på ta fram alla böjningar ord där det går och sen hitta på förkortningar på grundorden. När jag är färdig kommer jag att publicera resultatet, och förhoppningsvis är det till gagn eller glädje för någon annan.
+Kelly är en av Språkbankens korpusar. Den innehåller drygt 8000 ord och är baserad på text från internet och känns därför lite mer... som folk skriver. Jag roar mig med att när andan faller på ta fram alla böjningar ord där det går och sen hitta på förkortningar på grundorden. När jag är färdig kommer jag att publicera resultatet, och förhoppningsvis är det till gagn eller glädje för någon annan.
Kelly-listan är också jättebra om man vill skrivhastighetsträna. Att sitta och skriva samma ord om och om igen för att öka sin skrivhastighet ger en ganska snäv utveckling. Man blir jättesnabb på att skriva precis dom orden man tränar, men inte andra.
-###
+###
Alla ord på ett till sju tecken sorterat först efter längd sen i bokstavsordning
diff --git a/blog/content/kunskapsbank.md b/blog/content/kunskapsbank.md
index e0d446e..eeedaae 100644
--- a/blog/content/kunskapsbank.md
+++ b/blog/content/kunskapsbank.md
@@ -6,14 +6,22 @@ draft: false
---
Här samlar jag sånt som jag kommit på eller lär mig eller upptäcker som kan vara användbart för andra.
-Senaste uppdateringen gjordes 29 mars 2025.
+Översikt:
+- [Aegisub](#aegisub)
+- [ProType](#protype)
+- [Skrivtolkning](#skrivtolkning)
+- [Text-On-Top](#text-on-top)
-# Aegisub
+Senaste uppdateringen gjordes 30 mars 2025.
+
+---
+
+## Aegisub
Det finns en hel del bra inställningar att ha koll på. Det går också skapa egna kortkommandon som är kontext-medvetna. T.ex. har jag ett kommando för att bryta texten vid markören och skapa ett nytt block med texten "till höger" om den med bibehållen tidkodning
-## Inställningar för tecken-per-rad-räknaren
+### Inställningar för tecken-per-rad-räknaren
Olika beställare har olika åsikter om antalet tecken och rader per block. Två rader, inte mer än 44 tecken per rad. 37 tecken per rad, upp till 42 i nödfall. osv.
Fråga, och fråga om det är inräknat skiljetecken. Se nedan var du ställer in programmet för att underlätta efterlevnaden till kraven i beställningen.
@@ -22,33 +30,36 @@ Fråga, och fråga om det är inräknat skiljetecken. Se nedan var du ställer i
Räknaren till höger om rutan där man redigerar blocktexten indikerar antalet tecken i blockets **längsta rad**.
-## Inställningar för visuell feedback i ljudspåret
+### Inställningar för visuell feedback i ljudspåret
Markera där blocket slutar och börjar med en tjockare gränslinje.
Markera var blocken som kommer före och efter det nuvarande blocket börjar och slutar.

-## Ta bort blanksteg mellan talstreck och nästa ord.
+### Ta bort blanksteg mellan talstreck och nästa ord.
Använd sök och ersätt för att ta bort mellanrum mellan talstreck och ordet.
Tryck CTRL+H för att öppna "Sök och ersätt", ange exakt dessa inställningar och tryck sen på "Replace all".

-# Protype
+## ProType
Användare lagras för mig i `C:\ProType\Användare\`, varje förkortningslista ligger då i sin egen underkatalog där förkortningarna lagras i en fil som heter `wordlist.dat`.
Protypes export-format är en lösenordsskyddad .zip-fil med lösenordet `SkrivTolk` och innehållet är en exakt kopia av den mapp som hör till den användare man valt att exportera.
-## Exportera endast ämneslista från STTylus till ProType
+### Exportera endast ämneslista från STTylus till ProType
Vid exportering från STTylus till ProType så måste man välja en standardlista. Därför behöver man göra en liten manöver om man bara vill dela med sig av en ämneslista till en kollega. Exportera "som vanligt" inklusive standardlistan, öppna sen .zip-filen och välj att bara extrahera mappen för ämneslistan och lägg till den i kollegans användarmapp så att listan får en egen mapp.
+### Från ProType till webbsida eller punktskriftsdisplay
-# Skrivtolkning
+I början på 2022 gjorde jag en väldigt basal prototyp för ett program som tjuvlyssnar på datorminnet där ProType körs. Med hjälp av det kan man fiska ut texten så som den skrivs och skicka den till t.ex. en webbsida eller annan enhet. Tänkta tillämpningar är för distanstolkning eller om man vill kunna läsa texten med en punktskriftsdisplay. Vill man testa så hämtmar man "lyssnaren", server och en enkel webbvy från mitt [GitHub-konto](https://github.com/qwertyist/protypist-hook). Det är projekten som börjar på `protypist-`. Jag kanske fräschar upp minnet om hur det fungerar och lägger upp en demo.
-## Vad är skrivtolkning?
+## Skrivtolkning
+
+### Vad är skrivtolkning?
- Skrivtolkning är en tolkmetod från talat språk till skriftspråk, en tjänst för ökad tillgänglighet och delaktighet för hörselskadade och döva.
- Idealet är att en ickehörande person ska kunna gå från ett möte med samma lärdomar och intryck samt känsla av delaktighet i samtalet som vore den hörande.
@@ -57,9 +68,9 @@ Vid exportering från STTylus till ProType så måste man välja en standardlist
- Med "allt som sägs" avses då inte en transkribering av det talade. Skrivtolkning försöker istället att på ett neutralt sätt och i jag-form förmedla vad personen vill ha sagt, vilket kan ske på bekostnad av ordagrant återgivande av hur den säger det.
- För att kunna leverera skrivtolkning med hög kvalité så behöver man kunna producera text snabbt och korrekt. Det gör man antingen genom att bemästra tangentbordet, förkortningar eller både och.
-# Text-on-Top
+## Text-on-Top
-## Hur minimera strul med Zoom-bryggan
+### Hur minimera strul med Zoom-bryggan
När man använder Zoom-bryggan så har jag märkt att texten strular om man inte skriver I SLUTET av texten. Det betyder nedersta raden utan att det ligger något mellanslag efter markören. Vid byten är det jätteviktigt att hålla koll på, annars kommer det ingen text och alla blir jätteledsna.
diff --git a/blog/content/länkar.md b/blog/content/länkar.md
index 7b593d5..d6654f2 100644
--- a/blog/content/länkar.md
+++ b/blog/content/länkar.md
@@ -4,7 +4,7 @@ date: 2025-02-17T11:16:17+01:00
draft: false
---
-Här samlar jag inressanta länkar om skrivtolkning, text, språk, tangentbord och så vidare.
+Här samlar jag inressanta länkar om skrivtolkning, text, språk, tangentbord och så vidare.
Presenteras i bokstavsordning.
| | |
@@ -18,8 +18,8 @@ Presenteras i bokstavsordning.
|[Skrivtolkning - Wikipedia](https://sv.wikipedia.org/wiki/Skrivtolkning)|Det här är en vettig defintion av vad vi gör.|
|[Type-Fu](https://type-fu.com/app)|Ett av dom bättre skrivträningsprogrammen om man vill träna sin egen layout.|
-## Misc
+### Mer kul än nyttigt
| | |
|:------|-------|
-|[Expressen:Det okända kriget om svenska ”Love is blind”](https://www.expressen.se/kultur/ide/det-okanda-kriget-om--svenska-love-is-blind/)|Fantastiskt kul om undertexter och anglicismer i reality-TV|
+|[Expressen:Det okända kriget om svenska ”Love is blind”](https://www.expressen.se/kultur/ide/det-okanda-kriget-om--svenska-love-is-blind/)|Fantastiskt kul om undertexter och anglicismer i reality-TV.|
diff --git a/blog/content/om.md b/blog/content/om.md
index 0b1206e..ade6867 100644
--- a/blog/content/om.md
+++ b/blog/content/om.md
@@ -1,19 +1,28 @@
-# Om Qwertyist
+---
+title: 'Om Qwertyist'
+date: 2024-09-01T11:16:17+01:00
+draft: false
+---
-Jag som har den här sidan heter David och Botvid och diverse annat och är skrivtolk och datajocke.
-{{}}Jag och min hund Milli.{{}}
+Jag som har den här sidan heter David och Botvid och kallas för Grottan och diverse annat och är skrivtolk och datajocke.
-Jag har ett företag som heter Qwertyist tangentbordsservice AB. Under skrivtolkssäsongens 6-8 månader skrivtolkar jag på svenska och engelska, livetextar, undertextar, översätter och bråkar med uppfinningar som gör iallafall min vardag vid tangentbordet enklare.
+
-Jag har utvecklat STTylus under min tid som anställd på Södertörns folkhögskola. STTylus är ett program för skrivtolkning som används av drygt hundra skrivtolkar varje månad för att utföra flera tusen skrivtolkuppdrag per år. Under min tid på folkhögskolan var jag också lärare på skrivtolkutbildningen. Jag jobbar inte på skolan eller med STTylus längre. Därför hänvisar jag alla frågor om STTylus till [Maria Laurin](mailto:maria.laurin@sodertorn.fhsk.se) som är lärare på utbildningen just nu. Jag hoppas att dom hittar en bra och hållbar lösning för fortsatt drift och förvaltning av programmet.
+---{{}}Jag och min hund Milli.{{}}
-Sen hösten 2024 är jag ordförande i skrivtolkarnas yrkesförening FST, [Föreningen för skriv- och TSS-tolkar](https://skrivochtsstolk.se/).
+Jag har ett företag som heter [Qwertyist tangentbordsservice AB](https://www.allabolag.se/foretag/qwertyist-tangentbordsservice-ab/klintehamn/%C3%B6vers%C3%A4ttningar/2KIK84SI5YISM). Under skrivtolkssäsongens 6-8 månader skrivtolkar jag på svenska och engelska, livetextar, undertextar, översätter och bråkar med uppfinningar som gör iallafall min vardag vid tangentbordet enklare.
+
+Jag har utvecklat skritolkprogrammet [STTylus](https://sttylus.se/) under min tid som anställd på Södertörns folkhögskola. STTylus är ett program för skrivtolkning som används av drygt hundra skrivtolkar varje månad för att utföra flera tusen skrivtolkuppdrag per år. Under min tid på folkhögskolan var jag också lärare på skrivtolkutbildningen. Jag jobbar inte på skolan eller med STTylus längre. Därför hänvisar jag alla frågor om STTylus till [Maria Laurin](mailto:maria.laurin@sodertorn.fhsk.se) som är lärare på utbildningen just nu. Jag hoppas att dom hittar en bra och hållbar lösning för fortsatt drift och förvaltning av programmet.
+
+Sen hösten 2024 är jag ordförande i skrivtolkarnas yrkesförening FST,
+[Föreningen för skriv- och TSS-tolkar](https://skrivochtsstolk.se/).
För några år sen pratade jag i radio om att skrivtolka partiledartal under Almedalsveckan.
[Sveriges Radio: David skriver lika fort som partiledarna pratar](https://www.sverigesradio.se/artikel/david-skriver-lika-fort-som-partiledarna-pratar)
-För jättelängesen var jag med i Hörselskadades riksförbunds tidning Auris och pratade om skrivtolkning
+För jättelängesen var jag med i [Hörselskadades riksförbunds](https://hrf.se/) tidning [Auris](https://auris.nu) och pratade om skrivtolkning.
[Auris: Skrivtolk som satt rekord](https://web.archive.org/web/20170726183624/https://www.auris.nu/skrivtolk-som-satt-rekord)
-Jag ser inget egenvärde att det är en människa som utför mitt arbete. Känner jag att jag håller på att automatiseras bort så kommer jag att byta jobb.
+Jag ser inget egenvärde att det är en människa som utför mitt arbete. Jag tycker att jag har världens roligaste jobb, men känner jag att jag håller på att automatiseras bort så kommer jag att hitta en annan sysselsättning.
+